Gleneagle i Skottland

Om man gillar golf, whisky, enastående vyer, glada människor och säckpipemusik, ja då har du inget val, du måste uppleva Skottland. Frågar du mig så skulle jag säga att det är i högländerna i Skottland som man upplever det sanna skotska andan. Att åka runt där och vet att Bonnie Prince Charlie, Rob Roy och William Wallace alla har vandrat på samma platser och sett samma vyer, det är övermäktigt. På få platser i Europa kan man känna samma intensiva närvaro av historien.

Gleneagle i Skottland

Hjälten Rob Roy

Att vandra runt vid Loch Katrines norra stränder och veta att det var just där Skottlands svar på Robin Hood, Rob Roy, vandrade 350 år tidigare är mäktigt. Eller varför inte besöka Abbotsford House vapenrum och beskåda legendens vapen? Abbotsford ägdes av skalden och författaren Sir Walter Scott och det ligger bara någon timmes bilresa söderut från Edinburgh. Nu har det förstås inte Rob Roy eller andra skotska hjältar det skulle handla om utan alla fantastiska, mäktiga, speciella golfbanor som ligger spridda över hela Skottland. En av dem ligger ungefär en och en halv timmes bilfärd nordväst om Edinburgh och heter Gleneagle. Redan under sista delen av färden till Gleneagle så får jag en känsla inom mig som byggs upp ju närmare vi kommer. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva känslan men det känns att man är på historisk mark, känner mig nästa som en kung, eller i alla fall så tänker jag mig att det är såhär de känner när de sitter i sin bil och eskorteras till deras lyxiga sommarresort eller liknande.

Gleneagle – en mix av lyx och fantastiska vyer

Gleneagle ligger oerhört vackert till, grönt vart man än tittar och en massa ridstigar för hästar. Gleneagle är inte bara en anrik golfbana utan där finns också ett riktigt lyxigt hästsportcenter. Inte alltför sällan så beger sig hustrun ut på en ridtur under tiden att hennes man spelar golf. Ja inte sagt att kvinnor inte spelar golf förstås, men just här är det ofta så berättar hon som tar emot oss och visar oss runt. Vi hade bokat en natt på hotellet, när jag såg dygnspriset så blev jag oerhört glad att vi inte behövde betala utan att det var en gåva. Vårt dubbelrum av standardklassen (Gleneagle standard) kostade en bra bit över 5000 kronor. Om det var värt det eller inte vet jag inte vad jag ska säga, men det var verkligen en “once in a lifetime”- upplevelse. Om du tänker dig sån tv-serier där man får se lyxiga slott från Skottland med tebjudningar och champagne-luncher, precis så var det. Enormt lyxigt men på ett gammaldags, brittiskt vis.

Golfbanorna med platsen för Ryder Cup 2014

Ridsportanläggningen

I vårt paket ingick även privat guidad tur runt området. Vi blev visad stallarna som var otroligt snygga. Alla hästar hade en halvdörr utåt så de alltid kunde hålla koll på allt som hände ute även om de stod på box. Det var väldigt genomtänkt. Den tillhörande cafeterian med utsikt över ridhuset, där det ofta pågick tävlingar, var helt otrolig. Där satt både kostymklädda herrar och ryttare med vita ribyxor, tweedkavaj och blankputsade stövlar. Fick nästan känslan av att vara i en film, för allt var precis som på film. Bara en enda liten detalj som jag noterade kunde avslöja att de nog är precis som vi trots allt. När vi blev visad runt så såg jag två barn i kanske nio-tioårsåldern, de gick runt och jagade pokemons med sina mobiler, samtidigt som mamman satt och kollade facebook och pappan spelade tjugoett på mobilen. När jag noterade det här så skrattade jag för mig själv och tänkte att vi nog inte är så annorlunda trots allt.

Golfbanorna med platsen för Ryder Cup 2014

Givetvis ville vi se golfanläggningen också, den var ju lite av höjdpunten på vistelsen för oss. Jag kan lätt säga att den inte gjorde oss besvikna. Samma kvalitet och samma klass vi sett på både hotell och stallar fanns även på golfbanan. Ja, inte bara banan förstås utan hela golfanläggningen. Att få kliva in på PGA Centenary Course, banan skapad av Jack Nicklaus och plats för Ryder Cup 2014, var helt magisk. Gleneagles är verkligen ett av landets bästa golfresorter. Det finns flera banor och de har en sak gemensamt – utsikten. Den är nästan för bra för att beskriva, med milsvid utsikt över gröna kullar och höga bergstoppar så går det inte annat än att bli hänförd. Under åren har Gleneagles varit värd för ett flertal större golfturneringarn där den största nog är just Ryder Cup 2014. 2019 spelas Solheim cup där, största händelsen för kvinnogolfen. Gleneagle är öppet året runt, skulle man inte vilja spela golf eller rida så finns det en massa andra aktiviteter att välja på. Eller vad sägs om lerduveskytte, tennis. Cykling, skytte, vandring, fiske, kurser i falkenering eller bågskytte. På Gleneagle behöver man alltså inte gå uttråkad. Skulle man vilja mer golf så finns det två andra golfbanor alldeles i närheten.

© 2021 PrestigeGolf