Golf i Sverige

Tänk att kunna spela golf i Sverige som ligger i kalla norden, långt upp i norra Europa. Det är ju ett privilegium för oss nordbor, att på samma gång utöva en sport som man umgås med vänner i vacker natur. Det är ingen stress utan endast stort fokus och djup koncentration för den som vill tävla mot sig själv eller andra spelare.

Golf i Sverige

Möjligen kan vädret vara den avgörande faktorn, solsken och behaglig temperatur är förstås det som förknippas med sporten.

Utrustningen är enkel

Det behövs inte mycket utrustning heller, vårdad klädsel och anpassade skor. Vad som kan vara bra att satsa på är kvaliteten av golfklubborna eftersom det är själva redskapet för utövandet. Många golfspelare använder även handskar för att få ett bättre grepp om klubban och förhindra blåsor i händerna. En av många butiker att handla utrustning i. Man tror att golfsporten har sitt ursprung från Skottland eftersom spelet nämns i gamla lagar från 1400-talet.

Olika alternativ

För den som aldrig har spelat golf och är nyfiken och intresserad av att börja, finns det ganska mycket i golfvärlden att ta del av. Till exempel finns det möjligheter att vara med i golfskola och börja från början, för den mer vane spelaren kanske ett golfpaket kan vara något att boka där det finns möjligheter att boka boende intill golfbanan på till exempel något hotell i nära anslutning. Tävlingar är förstås höjdpunkten för många, där man får visa sina kunskaper och där resultatet av all träning visas upp. Ett annat kul sätt att få med fler spelare är att man kan köpa en upplevelse i golf som en gåva. Det finns erbjudanden som till exempel att den golfintresserade bjuds in under en halvdag tillsammans med ett proffs där man kan prova på Hickory golf. Det hela inleds med en introduktion och information av golfens historia. Efter det inbjuds man att vara med på golfbanan och vid 9 olika hål får man känna på nya utmaningar med antika klubbor gjorda av hickoryträ, lädergrepp, bärbag och 1920-talsbollar.

 

Kändisar och tävlingar

I Sverige finns det 449 golfbanor att välja mellan. Halmstad är en av alla orter som erbjuder golfspel där prins Bertil ägnade mycket tid under sina aktiva år och ligger naturskönt i Tylösand. Halmstad Norra är en av dom mest berömda banorna vi har vilken lockar människor tillbaka varje år. Banan designades under 1930-talet och har funnits kvar sedan dess. En av dom mest kända golfspelarna i Sverige är Sven Tumba som arbetade fram en spridning av sporten i Sverige runt 1970 men det riktigt stora genombrottet kom senare i slutet av 1980-talet och framför allt under 1990-talet. En annan person är förstås Annika Sörenstam och även Helen Alfredsson då intresset ökade. På herrsidan anordnas stora internationella tävlingar som Scandinavian Masters och utövas mitt i sommarmånaderna juli och augusti. Golfsporten är stor i Sverige och attraherar nästan var 20:e svensk och nästan 500 000 aktiva medlemskap är registrerade. Toppen nåddes 2004 med554 000 medlemskap. Fördelningen mellan män och kvinnor är att majoriteten av männen spelar, ca 73% och en dryg fjärdedel är kvinnor. Genomsnittsåldern för golfare i Sverige är ca 50 år, bland män 48 och kvinnor 54 år.

Sveriges största golfklubb är Ekholmsnäs GK på Lidingö utanför Stockholm med 22 124 medlemmar. Under 2018 tecknades över 50 000 medlemskap för återvändare och även för nya medlemmar.

© 2021 PrestigeGolf