Siam Country Club del 1

Då var vi framme vid den tredje delen kring ämnet golf och Thailand, två ämnen som ofta går hand i hand när det gäller svenska resenärer, speciellt den något ”äldre” generationen som dragit sig tillbaka helt och hållet från arbetsmarknaden eller för dem som bosätter sig här under vintermånaderna. Men det finns självfallet även den ”vanliga Svensson” som kommer hit enbart för att spela golf, att kombinera sol och värme med det de gillar att göra allra mest, slå en boll. Orsaken till att så många väljer att åker till just Thailand av alla ställen, när det gäller golf, är enkelt, då det är billigt att spela men inte bara de, även boende och mat är billigare jämfört med andra ställen runt om i Europa som också erbjuder golf på varmare breddgrader.

Siam Country Club

Visst, nu skrev jag att det var billigt att spela i Thailand och i 90 % av fallen är det också det men självfallet som överallt runt om i världen så finns det också de där femstjärniga banorna och anläggningarna där det också kostar att spela och Siam Country Club är ett av dessa ställen, den dyraste banan att spela på i området kring Pattaya och ur svenska ögon sett dyrt i jämförelse med övriga banor men å andra sidan, det man får för pengarna i form av kvalité på banorna är också av absoluta världsklass. Anläggningen här anordnar årligen en LGPA tävling sponsrad av Honda och för att kunna stå som värd för ett LGPA-event, då måste naturligtvis banan hålla en viss nivå.

Tre olika banor

Sammanlagt finns det tre banor att spela, Old Course, Plantation och relativt nya Waterside, som alla tre är kompletta 18-håls banor men där Plantation även erbjuder ytterligare nio hål, alltså 27 sammanlagt.  Men för att spela här under lågsäsong måste ni räkna med att betala en greenfee på 4000 bath, vilket motsvarar omkring 1000 kronor med dagens valutakurs. Därefter tillkommer en caddie avgift på 400 bath eller drygt 100 kronor samt en cart avgift på 750 bath, vilket är strax under 200 kronor. På alla tre av Siam Country Clubs banor är det ett krav att spelaren använder en golfbil (cart) så detta är en avgift ni måste räkna in vare sig ni vill eller inte. Nackdelen är att man inte får köra på fairway vilket innebär att det fortfarande blir väldigt långt att gå. Under lågsäsong, som är från april månad fram till slutet på oktober, kan ni med lite tur se dagar där dom har kampanjerbjudande med rabatterad greenfee vilket under oktober 2017 låg på mellan 1750-1850 i greenfee istället för 4000, alltså mer än halva det normala priset. Se till att besöka Pattaya Sports Club och där öppna upp länken ”Golf rates” för att ta del av vad för erbjudanden som finns på de olika banorna som erbjuds runt om staden. Ett medlemskap i denna klubb skulle även ge er rabatt på så gott som alla banor runtikring Pattaya, inklusive dessa tre banor på Siam Country Club, en rabatt motsvarande 10 %. Sammanlagt, utan rabatt får ni räkna med att betala 5150 bath för 18 hål, alltså närmare 1300 kronor. Till detta är det sedan mer eller mindre obligatoriskt att man ger sin caddie dricks efter avslutad runda. Hur mycket man vill ge avgör man själv men en ”gyllene regel” är samma belopp som man betalat i caddie fee.

© 2021 PrestigeGolf