Thailand – En golfares paradis del 1

Som jag skrev i mitt första inlägg så har jag sedan nio år tillbaka bosatt mig i Thailand med familjen och det var också här som jag började med golf, efter att ett par vänner bjöd med mig till rangen en kväll. Efter omkring åtta månaders nötande beslöt jag mig för att det var dags att bege mig ut på banan för första gången och vilken känsla det var. Friheten, lugnet och avkopplingen gjorde det mer än värt mödan att gå därute i hettan och försöka få en boll ner i ett litet hål flera hundra meter bort.

Visst, jag var inte någon succé från start, tvärtom. Mina score under mina första rundor var bedrövliga, för att uttrycka det milt sagt. Det var tur att jag hade valt att köpa begagnade bollar då det gick åt en del kan jag lova. Under mina fem första rundor gjorde jag mig av med över 30 bollar sammanlagt, många av dessa hamnade på botten i något av de vattenhinder som fanns utmed de olika banorna vi spelade. Men allt eftersom åren har gått så har spelet utvecklats åt det bättre, som tur är, och idag spelar jag på ett handikapp på 14,2. Nu skulle jag säkerligen kunna jobba ner detta handikapp till under 10 om jag så ville och kunde men det är just det sista som ställer till problem. Idag har jag barn och betydligt mer att göra om dagarna än vad jag hade när jag började med golf. Lägg sedan till ett arbete där jag nu befinner mig i en chefsposition, vilket jag inte gjorde för nio år sedan så det är inte mycket så kallad fritid som existerar idag. Men då jag arbetar mot Europa och kontorstider där så har jag några timmar på förmiddagen som jag kan avvara, så med lite tur kan jag hinna med en 3–4 rundor varje månad. Självfallet hade jag gärna sett att denna siffra i alla fall låg på mellan 7–8 rundor per månad eller även upp emot 12 rundor, alltså tre per vecka men så mycket fritid finns det tyvärr inte för tillfället.

Golfpensionärens vintertillhåll

Thailand har under de senaste 15–20 åren verkligen ökat i popularitet bland svenskar, framför allt när det gäller kategorin golfare. De antal banor som idag erbjuds och skicket på dessa är så stort och bra att det är en ren fröjd att spela på dessa och detta gäller även många av de ”billigare” banorna där 18 hål med caddie, greenfee och cart går lös på mellan 250-300kr allt som allt. Och för detta pris får du som sagt en caddy som håller koll på allt, från ditt scorecard till klubbor och vart bollen tar vägen samt ger dig avstånd och lutning på greenen om du även vill ha denna info. De tre absolut populäraste områdena när det gäller golf och pensionärer är Hua-Hin som ligger ett par timmar sydväst från Bangkok, Pattaya som ligger två timmar sydost från Bangkok och ön Phuket i södra Thailand. I nästa del kommer jag titta närmare på några av de banor som erbjuds på respektive ort.

© 2021 PrestigeGolf